Nikodijević ponovo predsednik Skupštine Beograda

Datum: 9. maj 2018.

Izvor: N1

Na Konstitutivnoj sednici Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević ponovo je izabran za predsednika Skupštine. Odmah na početku sednice bilo je burno.

Za Nikodijevića je glasalo 66 od 110 odbornika. Glasanju nisu prisustvovali odbornici Saveza za Srbiju koji su ranije napustili sednicu Skupštine grada pošto Dragan Đilas nije dobio pravo na repliku da odgovori na optužbe odbornika vladajuće većine.

Dragan Đilas je na početku sednice predložio dopunu dnevnog reda. Njegov zahtev bio je da se raspravlja o raspodeli novca za socijalnu pomoć u predizbornoj kampanji.

“Osporavamo legitimitet ove skupštine”, izjavio je Đilas, koji je na početku konstitutivne sednice Skupštine Beograda zatražio objašnjenje o novcu koji je Republika uoči gradskih izbora u Beogradu prebacila Gradskom centru za socijalni rad.

Rekao je da postoji opravdana sumnja da je taj novac iskorišćen na nezakonit način ako nema zakonom propisane dokumentacije o tome.

“Nema razloga ništa da se krije, zašto to ne bi svi Beograđani videli”, rekao je Đilas u izjavi novinarima u Skupštini Begrada.

On je najavio da će biti podnete krivične prijave protiv onih koji su umešani u slučaj prebacivanja novca Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu.

Đilas je i na početku sednice Skupštine Beograda tražio da se vidi kako su podeljena sredstva Gradskom centru za socijalni rad, a u pozadini se čulo: “Isecite ga”.

Potom se javio Goran Vesić i optužio Đilasa da je njegov nastup pokušaj zloupotrebe i da je konstitutivna sednica posvećena samo tom pitanju, kao i da se mora raditi po poslovniku.

Vesić je, ipak, rekao i da Skupština Beograda treba da raspravlja kako se Dragan Đilas obogatio dok je bio gradonačelnik i da će o tome biti napravljen anketni odbor.

Đilas je potom u izjavi novinarima istakao da je opozicija veoma dobro razumela poruku građana sa beogradskih izbora i da opozicione snage treba da se udruže i zajedno da rade.

“Savez za Srbiju je otvorena organizacija i u njoj nema lidera, a dogovaramo se konsenzusom o najvažnijim stvarima”, istakao je Đilas.

On je predočio da to nije savez protiv Aleksandra Vučića, nego savez za Srbiju.

“Pozivam sve obespravljene u Srbiji da pristupe Savezu za Srbiju i da se zajedno borimo da se promeni ono što se ovde dešava”, poručio je Đilas.

Potvrđeni mandati odbornicima

Potvrđeni su mandati odbornicima u novom sazivu Skupštine grada.

Narodna stranka odlučila je da će biti deo zajedničke odborničke grupe sa Draganom Đilasom i Levicom Srbije. Pokret slobodnih građana imaće posebnu odborničku grupu u Skupštini Beograda.

Sednicom do izbora predsednika Skupštine predsedava najstariji odbornik Profir Rančić iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije.

Odbornik vladajuće koalicije i funkcioner Socijalističke partije Srbije (SPS) Aleksandar Antić izjavio je da kandidat za predsednika Skupštine grada Beograda, njegov stranački kolega Nikola Nikodijević ima sve lične i profesionalne kvalitete da odgovori dužnostima i zadacima vodjenje Beograda.

Obrazlažući predlog da Nikodijević bude predsednik gradskog parlamenta, Antić je zahvalio Srpskoj naprednoj stranci (SNS) na poverenju datom Nikodijeviću, rekavši da je to “mudar i kvalitetan potez”.

“Verujem da će Nikodijević imati taj kvalitet da će uspeti da sa čelnicima izvršne vlasti napravi balans izmedju gradonačelnika, gradskog veća i parlamenta i napravi sinergiju neophodnu za razvijanje Beograda”, kazao je Antić na konstitutivnoj sednici.

Antić je rekao da je Nikodijević u prethodnom mandatu predsednika Skupštine Beograda održavao demokratski duh i da je parlament radio u interesu gradjana i gradjanki.

“Uveren sam da će on sa dodatnim iskustvom imati snage, znanja i kapaciteta da ovu funkciju odgovorno i kvalitetno obavlja”, rekao je Antić.

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je da će SNS da podrži Nikodijevića koji je po njemu dobro radio svoj posao i istakao da je nastavak saradnje sa SPS-om bila logična.

Mali: Đilas pokušao da opstruiše konstituisanje parlamenta

 

Odbornik Skupštine Beograda na listi Srpske napredne stranke i aktuelni gradonačelnik Beograda Siniša Mali smatra da je odbornik Dragan Đilas na današnjoj sednici pokušao da opstruiše konstituisanje gradskog parlamenta.

Mali je to izjavio novinarima u Skupštini Beograda posle zahteva Đilasa da gradski parlament raspravlja o raspodeli novca preko Gradskog centra za socijalni rad uoči izbora u Beogradu.

Mali je rekao da građani nisu glasali za Đilasovu “politiku mržnje i laži”.

“U ovom trenutku na računu Grada Beograda imate 12,6 milijardi dinara, a na računu javnih preduzeća još osam milijardi”, tvrdi Mali, koji je naveo da je to novac građana koji se investira u infrastrukturu, nove fabrike i radna mesta.

Na konstitutivnoj sednici bira se i nova Gradska izborna komisija, jer njen sastav treba da odražava sastav Skupštine grada, odnosno da u komisiji sve liste imaju po onoliko predstavnika koliko je srazmerno procentu glasova osvojenih na gradskim izborima, održanim još početkom marta ove godine.

Po konstituisanju Skupštine teče rok od 30 dana za izbor gradonačelnika Beograda.

Gradonačelnika koji mora biti iz redova odbornika, na prvoj narednoj sednici po konstituisanju parlamenta predlaže predsednik Skupštine grada.

Na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda 4. marta najveći broj glasova osvojila je lista “Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd” koja će imati apsolutnu većinu od 64 mandata.

Sledi lista “Dragan Đilas – Beograd odlučuje, ljudi pobedjuju” sa 26 mandata, zatim lista “Aleksandar Šapić – Gradonačelnik” sa 12 mandata.

Listi “Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS), Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbija (JS)” pripalo je osam mandata.

Ispred Skupštine grada pre početka sednice okupila se grupa koja se predstavlja kao nezavisni studentski pokret. Oni su raširili transparente na kojima piše “protiv fašizma i fašiste Đilasa”.

Predstavnica tog pokreta Suzana Markov upitana šta je to što Đilasa čini fašistom, rekla je to što je “urušavao slobodu medija dok je bio na vlasti, obogatio se i zadužio Beograd”.

Leave a Reply